Fiets verdwenen

Er zijn van die momenten die je niet snel vergeet. Zoals toen je je diploma haalde, de eerste keer dat je verliefd was of de keer dat je haar helemaal verknipt was door de kapper. Grote en achteraf kleine momenten in je leven die af en toe nog eens voorbijkomen in je gedachten. De ene herinnering brengt nog steeds een glimlach op je gezicht als je eraan terugdenkt. De ander kan je hoofd doen schudden of nog hetzelfde gevoel van schaamte teweegbrengen als toen. Zo had ik een keer een fiets geleend van een vriendin van mij, toen ik de stad inging. Bij terugkomst bij de plek waar ik hem had neergezet, stond hij niet meer. Ik heb de straten in de buurt afgezocht tegen beter weten in. Hij was natuurlijk gestolen. Als het je eigen fiets is, is het al vervelend. Maar wanneer het een geleende fiets is, komt er naast het balen ook de schaamte bij. Had je hem wel goed op slot gedaan? Had je niet beter het openbaar vervoer kunnen nemen? En natuurlijk de volgende vragen: hoe dit slechte nieuws te brengen en hoe het op te lossen?

Het gesprek

Het leek het me het beste het meteen te vertellen. Uiteraard drukte ik mijn spijt uit en vertelde ik dat ik hem echt op slot had gedaan. Ik merkte aan haar dat ze erg baalde. Logisch natuurlijk. Het was geen oud krot, maar een nog erg goede fiets. Ze had hem al erg lang. Ik stelde voor een nieuwe fiets voor haar te kopen. Ze zei dat ze dat te duur vond. Ze vond niet dat ik dat helemaal zelf hoefde te betalen. We kwamen overeen dat ik de helft zou meebetalen aan de fiets. Het is altijd lastig om slecht nieuws te moeten brengen. Al helemaal als je er zelf schuld aan hebt. Ik had de fiets natuurlijk niet zelf gestolen, maar toch voel je je medeplichtig als het gebeurt wanneer jij hem net hebt geleend. Het scheelt dan erg als je wel samen tot een oplossing kan komen.

Vergelijken

We gingen dus op zoek naar een nieuwe fiets. Al snel vonden we een geschikt exemplaar dat degelijk was, maar niet de hoofdprijs had. Het was een mooie damesfiets en ze koos hem mede omdat hij in de kleur ocean green te krijgen was. Ze vond het handig dat de fiets een opvallende kleur had, zodat ze hem overal makkelijk terug kon vinden. Om het toch een beetje meer goed te maken, heb ik een extra slot voor haar gekocht. Ze had namelijk op haar vorige fiets ook twee sloten gehad. Dat is ook wel nodig als je in de stad woont. Iedereen weet dat je je fiets het beste ergens aan vast kan maken en daarnaast ook nog een slot op de fiets zelf moet hebben. Gelukkig heb ik het op deze manier goed kunnen maken, maar ik zal niet meer snel een fiets van iemand lenen!

Geef een reactie