Wat is een digitale tachograaf en wat zijn de voordelen?

Wanneer ge in de transportsector werkt bent ge de term vast wel eens tegengekomen: digitale tachograaf. Hoogstwaarschijnlijk bent u er dan ook al bekend mee. En als u in de transportsector werkt maar nog nooit van deze term hebt gehoord, dan is dit blog de plek voor u om jouw kennis over dit vernuftige apparaat bij te spijkeren! Hier wordt namelijk besproken wat een digitale tachograaf is en hoe ge uw voordeel kunt behalen wanneer ge bijvoorbeeld een wagenpark managet. Ook komt in dit blog aan bod hoe ge met de tachograaf van Verizon Connect de rapportdata kan bekijken. Leest u snel verder!

Beginnen bij het begin: wat is een digitale tachograaf

In essentie is een digitale tachograaf een klein apparaatje dat wordt geïnstalleerd in een rijvoertuig. Dit kan een bestelbus zijn, of een blok- of vrachtwagen die goederen transporteert. Dit handige apparaat is niet alleen in te zetten voor goederendiensten, maar ook voor personenvervoer. De tachograaf wordt in beginsel verbonden met de versnellingsbak. Zodra het voertuig vervolgens wordt gebruikt, dient er een bestuurderskaart in te worden gestoken. Deze bestuurderskaart registreert het maximale aantal dagelijkse en tweewekelijkse rij-uren voor commerciële bestuurders en zorgt dat deze niet worden overschreden. Er wordt met de tacho dus ook aandacht gegeven aan de rusttijden per dag en per week.

Voldoen aan de wetgeving

Beheerders van een wagenpark zijn volgens EU-wetgevingen wettelijk verplicht om een tachograaf te installeren in een reeks van commerciële voertuigen, zoals vrachtwagens van meer dan 3,5 ton. Er valt ook vrijstelling te verkrijgen in sommige situaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan commerciële voertuigen die minder dan 40 km/u kunnen rijden, of pechdienstvoertuigen of voertuigen ouder dan 25 jaar. Wanneer ge niet voldoet aan deze regelgeving kunt fikse boetes oplopen.

De data die u verkrijgt uit de tacho dient ook gedownload te worden en opgeslagen. Het is verstandig om dit eens in de 28 dagen te doen voor bestuurdersgegevens, en één keer per 56 dagen voor voertuiggegevens. Als dit frequenter gebeurt hoeft u niet bang te wezen dat ge niet aan de regelgeving voldoet. Het voordeel is ook dat u eenvoudiger uw chauffeurs kunt stimuleren om te voldoen aan de wetgeving, waardoor efficiënter te werk kunt gaan. u heeft namelijk snel en eenvoudig inzicht in het aantal beschikbare uren van uw werknemers waardoor nieuwe opdrachten eenvoudiger kunnen worden toegewezen.

Hoe kunt ge met de Reveal tachograaf van Verizon Connect informatie aflezen?

Met dit apparaat is het mogelijk om online in te loggen (zelfs vanaf een tablet of mobiele telefoon) en de data van al uw chauffeurs te bekijken. De software herkent wanneer er risico’s kunnen ontstaan in het overschrijden van de werktijen en ge kunt hiervoor ook meldingen inschakelen om live op de hoogte te blijven van wat er in uw wagenpark gebeurt.

Door gebruik te maken van Driver ID’s kunt ge eenvoudig en snel zien wie waar is en op deze manier efficiënter managen. Ook wordt hierdoor goed gemonitord en vastgelegd waar en wanneer iemand rijdt. De beheerder van een wagenpark kan de bestuurders ook coachen op basis van persoonlijke prestaties – omdat dit goed wordt gemonitord door de digitale tachograaf. Deze informatie kunt ge altijd live volgen of terugvinden in het online dashboard dat wordt gekoppeld aan uw fleetmanagement software wanneer ge gebruik maakt van Verizon Connect.

Geef een reactie