Een veilig huis voor ouderen

Bij aanpassingen in huis denk je al snel aan traphekjes voor kleine kinderen en het weghalen van alle spullen waar nieuwe puppy’s op gaan kunnen kauwen. Toch zullen er ook aanpassingen in huis gedaan moeten worden wanneer daar ouderen gaan wonen. Hebben jouw opa en oma hiervoor hulp aan je gevraagd maar heb je eigenlijk geen idee aan welke aanpassingen je moet denken? Hieronder lees je alvast enkele tips. Ouderen zijn nu eenmaal kwetsbare mensen die zich veilig in huis moeten kunnen bewegen. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen, maak het huis van ouderen daarom veilig met deze tips.

Niet vallen

In huis zijn allerlei dingen die je liever weghaalt voor ouderen, zoals drempels. Drempels rondom het huis kun je prima verwijderen wanneer die geen functionele rol hebben. Hebben ze wel een functionele rol, bijvoorbeeld bij de buitendeur of badkamer, dan kun je deze verlagen. Daarnaast geven handgrepen in de badkamer en bij het toilet extra steun en voorkomt een antislipmat uitglijden. Kijk wel goed uit met losse kleden en matjes, je voet kan hier achter blijven hangen of ze kunnen wegglijden. Ook snoeren wil je liever verbergen. Werk ze bijvoorbeeld weg in kabelgoten of klem ze vast aan de plinten. Om op de eerste verdieping te komen kun je een traplift tweedehands aanschaffen. Met een druk op de knop is jouw opa of oma veilig boven en hebben ze geen omkijken meer naar het traplopen. Ook kun je tijdelijk een traplift huren wanneer dat nodig is.

Verlichting

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ledstrips komen zeer goed van pas in huis. Een ledstrip is een flexibel snoer waar verschillende led lampjes op zijn gesoldeerd. Hierdoor kun je ze voor veel verschillende doeleinden in huis gebruiken, het biedt net dat extra beetje verlichting. Je plaatst een ledstrip bijvoorbeeld op de traptreden zodat deze goed zichtbaar zijn. Ook zijn er ledstrips met sensors. Deze kun je langs de rand van het bed vastmaken. Zodra je ’s nachts uit bed stapt gaat het licht aan en zie je goed waar je moet lopen. Ook onwijs handig voor bijvoorbeeld inloopkasten of bergruimtes.

Seniorenalarm

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om het huis goed te beveiligen. Wist je dat er speciale seniorenalarmen bestaan? Dit combineert een gemakkelijke werkwijze met een goede beveiliging. Je wilt het immers niet te ingewikkeld maken met bediening via een smartphone of touchscreen. Zo kun je kiezen voor een compacte alarmknop, maar ook voor een persoonlijk alarm, de polsknop en het valalarm. Bespreek met opa en oma de verschillende mogelijkheden en leg hen waar nodig dingen uit. Uiteindelijk gaat het erom dat zij het moeten kunnen gebruiken en zich er veiliger door voelen.

Geef een reactie