Misschien heb je tijdens je schooltijd al een baantje gehad. Bijvoorbeeld regelmatig opgepast bij verschillende gezinnen, kranten bezorgd of vakken gevuld bij de supermarkt bij jou in de buurt. Uiteraard was daar ook een kennismakingsgesprek aan vooraf gegaan en je kon meteen beginnen. Maar nu ben je op zoek naar een fulltime baan waarbij je wat meer kan verdienen. Je hebt ook een opleiding gevolgd in een bepaald vakgebied en hebt zin om aan de slag te gaan. Je hebt je goed georiënteerd en een paar vacatures gevonden voor functies die je helemaal ziet zitten. Enthousiast ben je begonnen met het schrijven van je eerste brief. Je probeert alles op één pagina te zetten, maar bent te lang van stof. Je haalt zinnen weg en formuleert delen opnieuw. Maar eigenlijk ben je niet echt tevreden. Toch heb je er nu al uren in zitten, wat je niet verwacht had. Je besluit de brief toch maar op te sturen, samen met je cv. Ook voor de andere vacatures die je had gevonden, schrijf je een brief. Je gebruikt daarbij delen van de eerste brief die je al verstuurd hebt. Van elk bedrijf waar je solliciteert, krijg je een ontvangstbevestiging. In spanning wacht je af op de beslissingen. Na zo’n twee weken druppelen ze een voor een binnen. Helaas, bij geen van de bedrijven ben je uitgenodigd voor een gesprek. Wat een enorme domper.
Vragen om raad
Je denkt aan alle uren die je in het schrijven van je brieven hebt zitten en hoe geschikt je bent voor de functies. Hoe kan je nou voor niet één van de functies uitgenodigd zijn? Wat heb je verkeerd gedaan? Je vond het wel lastig om de brieven te schrijven, maar weet ook niet zo goed hoe je ze zou kunnen verbeteren. Je vraagt een paar mensen in je omgeving om je brieven te lezen om te kijken of ze tips hebben. Je hebt van hen een paar goede tips gekregen over de opbouw van je tekst en over hoe je sommige stukken anders zou kunnen formuleren. Ze spreken je ook moed in door te vertellen over hun eigen ervaringen met solliciteren. Soms duurt het even, voordat het lukt. Dat dat heel normaal is. Daar had je eigenlijk niet op gerekend. Je had gedacht dat het na een paar sollicitaties toch wel gelukt zou moeten zijn. Met de nieuwe tips in handen, zet je je weer achter je computer om nieuwe brieven te schrijven. Zo was een van de tips goed te kijken naar het taalgebruik dat het bedrijf zelf gebruikt op de website en in de vacaturetekst. Je past die ook toe in je brieven. Maar weer zonder resultaat. Je begint je zorgen te maken. Je moet nu toch echt snel een baan vinden. Wat als het niet lukt? Wat is er mis met mij? Voor je het weet, ben je van een positieve en zelfverzekerde instelling verschoven naar een aan jezelf twijfelend individu. Je besluit dat je in moet grijpen en je gedachten even ergens anders op moet zetten.
Frisse lucht
De hond drentelt om je heen en wiebelt met zijn staart. Verwachtingsvol houdt hij al je bewegingen in de gaten. Ja hoor, je pakt de lijn en hij springt enthousiast tegen je aan. Buiten waait het hard, maar je merkt dat je dat heel prettig vindt. Even uitwaaien. Je zet een flinke pas in en rent stukken met je hond. Per minuut begin je je beter te voelen. Je komt een andere hondeneigenaar tegen. De honden ruiken eerst voorzichtig aan elkaar en beginnen dan al snel om elkaar heen te dansen. Jullie lachen om de mooie capriolen die ze uithalen en raken aan de praat. Soms kan je je verhaal beter kwijt aan een vreemde dan aan iemand die je goed kent en zonder dat je het voorzien had, vertel je over hoe je worstelt met je sollicitatiebrieven. De vrouw vertelt dat haar dochter dat ook had gehad, maar zij erg geholpen was door haar brieven te laten nakijken door een professional. Ze was op het idee gekomen, omdat ze het eerder al had laten doen met haar scriptie. Die had daardoor een veel betere structuur gekregen en was veel leesbaarder geworden. Eenmaal thuis besluit je meteen haar tip op te volgen. Je gaat een sollicitatiebrief laten controleren door een professional. Al snel krijg je de aangepaste brief teruggestuurd en als je hem leest, merk je meteen het verschil. Veel meer overtuigingskracht, waardoor de brief veel beter weergeeft hoe je erin staat. Je stuurt de brief meteen op naar het bedrijf en houdt je vingers gekruist voor een goede afloop. In elk geval voel je je door de lange wandeling al veel beter en heb je er weer vertrouwen in. Waar een uitgebreide wandeling wel niet goed voor kan zijn!